HUMANITY MONGOLIA
Masterpieces and their stories in De Balie
Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Datum: vrijdag 16 november 2018
Tijd: 20.15 – 21.15 met na afloop een drankje
Tickets: 5 € , te bestellen via de Balie
Route: bekijk de route naar de locatie op de website van de Balie
Documentaire HUMANITY MONGOLIA, Masterpieces and their stories
Op vrijdag 16 november is er een vertoning in cultureel centrum de Balie in Amsterdam van de documentaire Humanity Mongolia. De avond start om 20.15 met een inleiding door initiator en oprichter van het Museum of Humanity: Ruben Timman. Vervolgens zal de halfuur durende documentaire worden getoond waarna Ruben beschikbaar is voor een Q&A. Tickets zijn voor vijf euro te bestellen via de website van de Balie.
In 2001 heeft documentair fotograaf Ruben Timman een bijzondere droom. Hij krijgt een rondleiding door Kofi Annan door het ‘Museum der mensheid’. Tijdens deze rondleiding doet hij een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat. De vitrinekasten zitten onder een dikke laag stof, alles is smerig, het glas gebroken en het is er donker. Wat hem het meest stoort, is dat niemand zich daar druk om lijkt te maken. Als Ruben wakker wordt, voelt hij een sterke drang om zijn droom het tegendeel te bewijzen; hij begint aan een jarenlange zoektocht naar schoonheid in de wereld, naar schoonheid in de mens. Deze zoektocht brengt Ruben in 2015 naar Mongolië.
Filmmaker Laurette de Haan: “Ik kende Ruben net drie uurtjes toen hij al voorstelde of ik mee wilde naar Mongolië om zijn fotoproject te filmen. Zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen werkte enorm aanstekelijk. Met een klein team zijn we door Mongolië gaan reizen, waarbij Humanity centraal stond. Ik heb geprobeerd Ruben zo min mogelijk te storen met mijn filmwerk, (ook wel de fly-on-the-wall-methode genoemd) zodat hij ongestoord zijn werk kon doen en hij ten volle tot zijn recht komt in deze documentaire.
Als ik terugdenk aan de periode in Mongolië, zie ik een man die het goede in de mens naar boven wil brengen, die een verbinding legt, een bruggenbouwer is en groot durft te dromen. Ruben gelooft in zijn project en ik geloof ik hem.”
Deze documentaire is een korte preview van een langere film die nog in ontwikkeling is. In de documentaire volgt een team documentairemakers Ruben in de zoektocht naar zijn gewenste museum. Ook die zoektocht is volop in ontwikkeling. Zo is een pop-up Museum of Humanity tot en met het einde van 2018 geopend op het Hembrugterrein in Zaandam en wordt er gewerkt aan een permanentere locatie vanaf medio 2019.